translate

dilluns, 19 de desembre del 2011

La masovera

 

La masovera

O lai lai, la masovera, la masovera.
O lai lai, la masovera se'n va al mercat:
El mercat és el dilluns,
el dilluns en compra llums.

O lai lai, la masovera, la masovera.
O lai lai, la masovera se'n va al mercat:
El mercat és el dimarts,
el dimarts en compra naps.

O lai lai, la masovera, la masovera.
O lai lai, la masovera se'n va al mercat:
El mercat és el dimecres,
el dimecres en compra nespres.

O lai lai, la masovera, la masovera.
O lai lai, la masovera se'n va al mercat:
El mercat és el dijous,
el dijous en compra nous.

O lai lai, la masovera, la masovera.
O lai lai, la masovera se'n va al mercat:
El mercat és el divendres,
el divendres, faves tendres.

O lai lai, la masovera, la masovera.
O lai lai, la masovera se'n va al mercat:
El mercat és el dissabte,
el dissabte, tot s'ho gasta.

O lai lai, la masovera, la masovera.
O lai lai, la masovera se'n va al mercat:
El mercat és el diumenge,
el diumenge, tot s'ho menja:
Llums, naps, nespres, nous, faves tendres,
tot s'ho gasta, tot s'ho menja.

O lai lai, la masovera, la masovera.
O lai lai, la masovera se'n va al mercat ...

6. Fideuà


Ingredients per a 6 persones:

Per als fideus:
500 gr de fideus de calibre mitjà.
Una ceba de figueres.
Dotze gambes.
Una sípia "bruta".
Dos cullerades de tomàquet de pot.
100 ml d'oli.
Sal.
Quatre fulles de julivert picat.
Un polsim de pebre vermell dolç (no picant).
1 l. de fumet de peix (si pot ser fet a casa millor).


Per a l'all i oli:
Un gra d'all.
Un ou.
Oli, 60 ml.
Un polsim de sal.

Procediment: 
1. Rostim amb un bon raig d'oli els fideus, vigilant que no es cremin.

2. Amb una paella o cassó a part, hi tirem els caps de les gambes, anem aixafant els caps i els rostim (quatre minuts).

3. Les treiem del cassó i les podem llençar.

4. Tallem a daus la sípia i guardem la salsa marró. Molt important: netegem i tallem la sípia però sempre guardant la salsa marró.

5. Punxem la bossa de la tinta negre amb un ganivet. La mostra que ha deixat el ganivet la fem servir per al sofregit (ens cal molt poca tinta!).

6. A l'oli de les gambes hi tirem la sípia, el julivert tallat, un all picat, la mostra de tinta i la salsa marró de la sípia. Ho saltegem uns cinc minuts i retirem. Ho deixem en un plat a part.

7. La sípia ha deixat un oli potser una mica caldós i marró. Perfecte. Ara es hora de fer el sofregit: hi tirem la ceba picada a foc molt lent, ha de quedar molt rossa. Procés de quinze minuts mínim; aquest procés es el secret de la recepta, doncs quan sembla que la ceba s'ha begut el suc i té la pinta que s'enganxarà hi tirem un rajolí de fumet per desglaçar el fons del cassó. (Jo en vint minuts puc afegir-hi fins tres rajolins de fumet!)

El sofregit dura de quinze a vint minuts.

8. Afegim les cullerades de tomàquet. Tres minuts. Tenim el sofregit llest. (I la casa perfumada).

9. Tirem el sofregit, les gambes pelades i barregem amb els fideus donem voltes. Afegim el fumet.
Anem remenant la paella uns deu minuts, més cinc minuts de forn al grill.

10. Quan el fideus queden amb les puntetes altes, ja podem servir, sols o amb all i oli.

Preparem l'allioli:

En un got de "minipimer" tirem l'ou sencer, el gra d'all, la sal i hi possem el minipimer i cobrim amb l'oli. Sense moure posem en marxa l'estri, quant sembla que lliga podem moure amunt i avall. Llest.
Si treiem el cor de l'all no repeteix.