translate

dimarts, 27 de març de 2012

41. Crema Catalana


El dia de Sant Josep o dia del pare, es típic de fer aquest postre.
La crema catalana o crema cremada, és unes postres molt típiques de la cuina catalana.  
Consisteix en una crema pastissera amb base a rovell d'ou que se sol cobrir amb una capa de sucre caramel · litzat en la seva superfície per aportar un contrast cruixent
Es molt típic a tot Catalunya i a tots els restaurants la podeu trobar de postres.
A mi, hem perd... crec!crec! je je...

Ingredients 10-12 cassoles:

10 rovells d'ou.
250 g de sucre (crema)  
150 g de sucre (per cremar)
120 g de farina fina de blat de moro tipus Maizena
1 litre i mig de llet sencera.
Una branca de canyella
La pell d'una llimona.
 

Procediment:

  1. Rentem molt bé la llimona i pelem la seva pell de manera fina, sense molt blanc que després ens amargui les postres. 
  2. Escalfem la llet a foc mitjà gairebé fins al punt d'ebullició. Baixem la temperatura i retirem del foc, afegim la pell de la llimona, i finalment la branca de canyella. Deixem tot en repòs durant 5 minuts mentre batem els ous. 
  3. Separem les clares dels rovells i les posem en un bol amb el sucre (250 g). Batem enèrgicament amb una batedora elèctrica o unes varetes fins a aconseguir una barreja escumosa.      
  4. Afegim al bol que conté la crema d'ou i sucre la farina fina de blat de moro. Batem tot molt bé.      
  5. Escalfem la llet de nou a temperatura mitjana durant 10 minuts.
  6. Després de la cocció passem per un colador per eliminar impureses. 
  7. Posem la cassola amb la llet a foc lent, afegim la barreja de crema d'ou, sucre i farina. Remenem contínuament amb una cullera de fusta.  
  8. Quan comenci a espessir retirem del foc i continuem movent un minut més. Tingueu en compte que encara que la crema estigui una mica líquida quedarà més espessa quan es refredi.      
  9. Omplim les cassoles de terrissa.  (Jo prescindeixo de la pell de llimona i la canyella, ja qui ho prefereix trobar).
  10. Deixem que reposin 1/2 hora i després guardem a la nevera durant 2-3 hores.   
  11. Quan anem a servir la crema catalana cremem la superfície. Tirem una cullerada de sucre en la part superior (ben repartida per tota la superfície) i cremem amb una pala de cremar especial per aquestes postres.

7 comentaris:

  1. Qué bona!! T'ha quedat fantàstica!! M'encanta trencar la part de dalt amb la cullereta!!
    Petons

    ResponElimina
  2. Te ha quedado perfecta, y encima estamos hablando de uno de mis postres favoritos. Me encanta.

    ResponElimina
  3. m'encantaaaaaaaa!!! i com més caramelitzada millor!!!!

    ResponElimina
  4. A mi tambe em perd!! T'ha quedat exquisit!! Petons

    ResponElimina
  5. Te ha quedado estupenda.
    Acabo de hacerme seguidora y me quedo por tu blog dando una mirada. Un abrazo

    ResponElimina
  6. Jordi, t'ha quedat fantàstica, quina meravella aques caramel per sobre!!
    Per mi un 10!!
    Petons.

    ResponElimina